Zelf een auto leasen is zo geregeld

Bijgewerkt op: 8 september 2020

Het aantal automobilisten dat privé een wagen leaset, stijgt. De leasemaatschappij regelt bijna alles: je hoeft alleen de benzine en boetes zelf te betalen. Maar je zit er vaak wel vijf jaar aan vast, en het heeft gevolgen voor je hypotheek.

1. Hoezo stijgt het aantal private autoleasers? Ik ken niemand die zelf een auto leaset.

Dat kan kloppen. Er rijden ruim 150 duizend privé geleasete auto’s rond. Dat is een stijging van honderden procenten met de jaren daarvoor, maar een fractie van de 8,8 miljoen personenauto’s die Nederland rijk is. Aan de andere kant is 150 duizend een behoorlijk aantal afgezet tegen de 440 duizend nieuwe auto’s die jaarlijks worden verkocht.

Leasemaatschappijen, autodealers, de ANWB en de Consumentenbond verwachten dat het aantal private leasewagens flink blijft stijgen. De belangstelling is groot. De afgelopen tijd hebben zo’n honderdduizend geïnteresseerden zich vrijblijvend bij de Consumentenbond ingeschreven voor een lease-aanbieding. Voor deze leaserijders in spe probeert de bond een mooi aanbod te bedingen.

2. Waarom kiezen steeds meer automobilisten voor private lease?

Private lease –niet te verwarren met de leasewagen van de zaak –is de afgelopen jaren bekender geworden. Bij private lease betaalt de bestuurder maandelijks pakweg 300 euro voor een nieuwe Golf. In die prijs zitten alle kosten: van verzekering tot onderhoud en van wegenbelasting tot pechhulp. De automobilist hoeft alleen te pinnen bij het tankstation. En hij draait op voor eventuele verkeersboetes.

Volgens Ayse Celik, verantwoordelijk voor private lease bij de ANWB, kijken leaserijders niet alleen naar het prijsverschil, dat soms niet spectaculair is. ‘Het spreekt veel leaserijders aan dat ze vrijwel nergens over hoeven na te denken. De keuze van de garage geeft sommige leden al stress. Moeten ze naar de buren luisteren of op internet zoeken naar de beste garage? Als je leaset, bepaalt de leasemaatschappij naar welke garage je gaat’, aldus Celik. Je hoeft evenmin zelf op zoek naar de voordeligste verzekering.

3. Is leasen echt goedkoper dan zelf kopen?

Ja, de Consumentenbond heeft uitgerekend dat private lease bij auto’s tot zo’n vier jaar oud doorgaans goedkoper is dan kopen. Dat geldt zeker als je moet lenen voor een nieuwe auto.

Prive auto leasen pakt goedkoper uit omdat leasemaatschappijen profiteren van schaalvoordelen die particulieren niet hebben. Ze kunnen auto’s goedkoper inkopen dan een consument. Als grote partij kunnen ze ook een verzekering tegen gunstiger voorwaarden afsluiten. Verder maken ze scherpe tariefafspraken met geselecteerde garages.

4. Heb ik echt voor 300 euro per maand een complete auto?

Ja, maar de voorwaarde bij de laagste tarieven is bijna altijd een vijfjarig contract en een maximum van 10.000 kilometer per jaar. Zodra je meer wilt, gaat de meter lopen. Kortere contracten zijn tientjes per maand duurder. Meer kilometers verhoogt eveneens het maandbedrag. En dan hebben we het nog niet over andere extra’s zoals winterbanden, metallic lak en een afneembare trekhaak. De leaserijder met een Golf die een paar van die extra’s aanvinkt, is een stuk duurder uit. Het maandbedrag loopt dan al snel op naar 400 euro per maand.

5. Waar moet ik op letten?

Ga alleen in zee met een leasemaatschappij die het Keurmerk Private Lease heeft. Dan weet je zeker dat het contract voldoet aan een aantal minimale voorwaarden. Het is een keurmerk van de leasebedrijven.

Let bij scherpe aanbiedingen op zaken als het eigen risico bij schade en de prijs van kilometers boven je bundel. Kijk verder of het wel een complete auto is. Als je extra moet betalen voor airco is het misschien toch niet zo’n aantrekkelijk aanbod.

6. Kan iedereen leasen?

In principe kan iedereen met een rijbewijs een auto leasen. Sommige leasebedrijven hanteren minimum- en maximumleeftijden. Als je een prive auto wil leasen, checkt de leasemaatschappij of je kredietwaardig bent.

7. Hoe lang zit je vast aan een lease-auto?

De laagste tarieven waarmee wordt geadverteerd gaan uit van vijf jaar. Korter leasen kan, maar een jaar minder kost een paar tientjes per maand meer. Wie bijvoorbeeld 24 maanden huurt, mag wel verlengen. ‘Dan krijg je zelfs geld terug omdat het lagere tarief gaat gelden. Ook voor de eerste periode’, aldus Celik.

Als de leaserijder in de financiële problemen komt door echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of ontslag kan hij bij de consumentenorganisaties het contract kosteloos opzeggen. ‘Lang niet alle leasebedrijven hebben dat opgenomen in hun contract’, meldt de Consumentenbond.

8. Hoe zit het met hypotheek en private lease?

Wie de komende jaren een huis wil kopen en droomt over een spiksplinternieuwe leasebak met trekhaak en winterbanden, moet opletten. Hypotheekverstrekkers waarschuwen dat automobilisten met een leasecontract op zak soms tienduizenden euro’s minder kunnen lenen dan kopers met een tweedehandsje voor de deur.

Leaserijders krijgen een BKR-registratie voor 65% van het leasebedrag over de looptijd van het contract. Volgens adviesketen De Hypotheker kan de leaserijder die 300 euro per maand kwijt is ruim 50 duizend euro minder lenen voor zijn huis. Leasemaatschappijen moeten hier actief op wijzen, stelt De Hypotheker.

Huizenbezitters die een prive auto willen leasen, hoeven zich geen zorgen te maken. Leasemaatschappijen doen een kredietcheck. Ze kijken of de klant de lasten kan dragen. Als dat niet zo is, gaat de lease niet door of moet je uitwijken naar een goedkoper model.

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.