Enorme prijsverschillen bij private lease: dezelfde auto kan een maand na de aankoop duizenden euro’s duurder of goedkoper zijn

Bijgewerkt op: 20 februari 2020

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, is private lease vaak een goede optie. Hoewel je aan een private lease-contract doorgaans per maand meer geld kwijt bent dan wanneer je een eigen tweedehands auto koopt, is leasen vaak wel goedkoper dan het kopen van een gloednieuwe auto.

Toch loop je ook het risico op een grote teleurstelling. Aanbieders van private lease-auto’s passen namelijk hun prijzen regelmatig aan, blijkt uit een analyse van Business Insider. Daardoor kan het gebeuren dat je een contract afsluit, maar precies datzelfde contract een maand later een paar tientjes per maand goedkoper blijkt te zijn. Een paar tientjes lijkt een klein verschil, maar over een contractperiode van 4 jaar scheelt een prijsverschil van 30 euro je bijna 1.500 euro.

Private lease: grote prijsverschillen

Business Insider bekeek de historische prijsontwikkeling van 14 populaire auto’s onder Nederlandse consumenten, en ontdekte dat aanbieders soms in een paar maanden tijd prijsverschillen doorvoeren die in de praktijk neerkomen op tot wel een kwart van de nieuwwaarde van de auto.

Zo daalde de prijs van de Renault Clio tussen januari en juni 2017 van 295 euro per maand naar 229 euro per maand. Goed nieuws voor mensen die in juni 2017 op zoek waren naar een nieuwe auto, maar knap lullig voor iedereen die vlak daarvoor een contract afsloot. Die mensen lopen bij een contractperiode van 60 maanden, de standaard bij Renault, namelijk 3.960 euro mis. De nieuwprijs van de Renault Clio is zo’n 16.000 euro, dus het verschil komt neer op een kwart van de nieuwprijs.

Bij andere auto’s was het verschil minder extreem, maar nog steeds fors. De prijs van de Skoda Fabia daalde tussen november en december 2016 bijvoorbeeld van 296 euro per maand naar 229 euro per maand. Met een standaardcontractperiode van 48 maanden bij Skoda komt dat verschil over de hele contractduur neer op 3.216 euro – net geen 20 procent van de nieuwprijs van de auto, ruim 16.000 euro.

Ook bij de Volkswagen Polo, Volkswagen Up, Renault Twingo, Ford Fiesta, Audi A1, Audi A3, Nissan Micra en Nissan Leaf waren prijsverschillen te zien die uitkwamen tussen de 10 en 20 procent van de nieuwprijs van de auto.

De Volkswagen Golf, Toyota Aygo, Ford Focus en Skoda Citigo deden het dan weer relatief goed; de grootste prijsverschillen bij deze auto’s bedroegen minder dan 10 procent van de nieuwprijs van de auto.

Schommelende prijzen bij private lease

Autofabrikanten geven tegenover Business Insider aan dat de prijzen zo sterk fluctueren omdat er ontzettend veel verschillende factoren van invloed zijn op de prijs van een private lease-aanbod.

Zo laat woordvoerder Ard van den Eijnde van Audi, Skoda en Volkswagen weten dat de prijzen van private lease-auto’s net zo goed fluctueren als de prijzen in de supermarkt dat doen. “Dat heeft verschillende oorzaken”, zegt hij.

“De levenscyclus van een model is van invloed op de prijs van een auto, maar ook de rentestand die op dat moment geldt, de beschikbaarheid van de auto’s, de productiecapaciteit en ook de bpm, de belasting van personenauto’s. Dat zijn allemaal factoren die continu veranderen. Daarnaast houden importeurs van auto’s soms ook acties om meer auto’s te verkopen. Zo’n actie zien we dan uiteindelijk ook terug in de verkoopcijfers”, aldus Van den Eijnde.

Dat de grote prijsverschillen ervoor kunnen zorgen dat de ene consument duizenden euro’s meer betaalt voor precies hetzelfde product als een andere consument, vindt hij niet vreemd. “Dit soort acties kom je overal tegen, ook bij wasmiddel in de supermarkt.”

Ook woordvoerder Sebastiaan van de Pol van Ford maakt de vergelijking met andere producten waarvan de prijzen fluctueren. “Ik ben zelf ook consument, bij witgoed zie je deze acties net zo goed als bij auto’s. Je bent als consument altijd op zoek naar de beste deal die je op dat moment kunt maken.”

Woordvoerder Kevin Engelsman van Renault laat per mail weten dat het grote prijsverschil van de Renault Clio werd veroorzaakt door een actie. “De private lease-prijs werd in de zomer van 2017 aangepast vanwege een commerciële actie die op dat moment geldig was voor de Renault Clio, om in te kunnen spelen op de toenmalige marktsituatie.”

Klanten die vlak daarvoor een contract hadden afgesloten waarbij ze bijna 4.000 euro meer kwijt waren dan tijdens die actie, werden niet gecompenseerd door Renault.

Bij de Toyota Aygo fluctueerde de prijs sinds 2015 maar nauwelijks. Woordvoerder Michel van de Laak van Toyota kan wel een oorzaak bedenken: “Doordat de Toyota Aygo een zeer lage CO2-uitstoot heeft, namelijk 86 gram per kilometer, heeft de Aygo in verhouding tot zijn concurrenten minder last gehad van prijsverhogingen veroorzaakt door de stijging van de autobelasting bpm.”

Auto’s vergelijken

Wil je hoge kosten voorkomen bij het afsluiten van een private lease-contract? Dan is het goed om meerdere auto’s te vergelijken. Misschien vind je een Volkswagen Up een heel leuke auto, maar het zou kunnen dat de prijs daarvan hoog ligt op het moment dat jij het contract wil afsluiten. Vergelijk de prijs daarom altijd met andere auto’s uit dezelfde klasse.

Het Keurmerk Private Lease, dat ervoor zorgt dat consumenten met een private lease-contract niet tegen onredelijke kosten aanlopen, raadt daarbij wel aan om “appels met appels” te vergelijken. Let er dus op dat, als je contracten vergelijkt, de looptijden van het contract en kenmerken van de auto’s overeenkomen.

Een auto met vijf deuren is waarschijnlijk duurder dan een auto met drie deuren en sommige aanbieders bieden een flex-optie in het contract aan, waarbij je het contract vroegtijdig kan beëindigen. Bij andere aanbieders moet je daar weer extra voor betalen.

Bron: Business Insider

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.