Wat zijn schadevrije jaren? Hoeveel schadevrije jaren heb ik en hoe zit het met leasen?

Bijgewerkt op: 10 april 2020

U hebt een beslissing genomen. U bent overtuigd en wilt een auto gaan leasen in plaats van kopen. Maar dan hoort u via via dat u al uw schadevrije jaren zult kwijt raken wanneer u overstapt op een leaseauto. U komt aan het twijfelen over het leasen van een auto. Zonde! Want is het een feit of een fabel dat u al uw schadevrije jaren zult kwijt raken? In dit blogartikel zullen wij antwoord geven op deze vraag. Maar ook de volgende twee vragen: ‘Wat zijn schadevrije jaren?’ en ‘Hoeveel schadevrije jaren heb ik?’ Daarnaast geven wij informatie over schadevrije jaren opbouwen, schadevrije jaren opvragen en de combinatie ‘lease auto – schadevrije jaren’.

Wat zijn schadevrije jaren

Wat zijn schadevrije jaren?

Voor ieder jaar dat u zonder schade rijdt of een jaar zonder dat u schade claimt, ontvangt u een schadevrij jaar terug. Dit geldt enkel voor de periode dat uw autoverzekering loopt. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Met ieder schadevrij jaar stijgt u een trede in de bonus-malusladder waarmee u korting krijgt op uw autoverzekering, hierover later meer. Maar toch zit er ook een addertje onder het gras. Naast schadevrije jaren opbouwen, is het namelijk ook mogelijk om deze te verliezen.

Kort maar krachtig het antwoord op de vraag: ‘Wat zijn schadevrije jaren?’
Ieder jaar dat u zonder schades rijdt, ontvangt u een schadevrij jaar. Hiermee kunt u korting krijgen op uw autoverzekering.

Een auto leasen?

Bonus-malusladder

Zoals hierboven aangegeven stijgt u een trede in de bonus-malusladder wanneer u een nieuw schadevrij jaar hebt weten te bereiken. De bonus-malusladder is een systeem waarbij u korting kunt krijgen op uw autoverzekering. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe meer korting u zult ontvangen. Zo wordt u beloond voor het schadevrije jaren opbouwen.
Hebt u toch schade gereden? Dan zult u een aantal schadevrije jaren verliezen. Eerder konden de verzekeringsmaatschappijen zelf bepalen hoeveel een autorijder zou dalen in de ladder. Sinds 2016 is dit niet meer het geval en geldt voor alle verzekeringsmaatschappijen dezelfde standaard.

Schadevrije jaren

In de bovenstaande tabel ziet u wat er gebeurt wanneer u schadevrije jaren claimt. Hier ziet u ook dat het mogelijk is om in de min te komen (malus). Stel u hebt acht schadevrije jaren opgebouwd, maar u hebt pech gehad en dient een schadeclaim in te dienen. Dit zou betekenen dat u op de ladder terugvalt naar trede drie. Claimt u zelfs tweemaal schade dat jaar? Dan valt u terug naar trede min twee.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Uiteraard is het mogelijk om zelf uit te rekenen hoeveel schadevrije jaren u hebt opgebouwd. Maar dit is niet langer nodig. Op uw autoverzekeringspolis kunt u namelijk zien hoeveel schadevrije jaren u hebt opgebouwd. Dit is sinds 2014 verplicht. Mocht u deze papieren niet terug kunnen vinden, dan kunt u uw schadevrije jaren opvragen. Dit kan bij uw huidige autoverzekeraar, maar ook bij de centrale database ‘Roy Data’. Hiervan krijgt u binnen 28 dagen per post bericht.

Lease auto schadevrije jaren

Lease auto – schadevrije jaren?

Maar hoe zit het dan met een lease auto? Bouwt u dan ook schadevrije jaren op? U kunt gedurende uw leasecontract bij uw leasemaatschappij om een verklaring vragen. Hierin staan uw tot nu toe opgebouwde schadevrije jaren. Houd wel altijd in gedachten dat deze leaseverklaring een geldigheidsverklaring van één jaar heeft.

Schadevrije jaren leaseauto

Met een leaseauto bouwt u officieel geen schadevrije jaren op. Na afloop van het leasecontract ontvangt u een leaseverklaring waarin staat hoeveel schades u hebt geclaimd. Op basis hiervan bepaalt uw volgende autoverzekeraar hoeveel schadevrije jaren hij u kan geven zodra u een nieuwe auto wilt verzekeren.

Schades claimen leaseauto

Het klinkt natuurlijk logisch dat u al uw schades wilt claimen op uw leaseauto, inclusief de kleine schades. Het is op dit moment voordeliger. Maar houd altijd in uw achterhoofd dat alle schades, inclusief de kleinere, bij elkaar opgeteld gaan worden. Soms loont het om een (kleine) schade zelf te betalen en niet te verhalen op de verzekering.

Een auto leasen?

Conclusie

Is het nu een feit of een fabel dat u uw schadevrije jaren kwijt zult raken wanneer u voor een lease auto gaat? Aan de ene kant kunnen we zeggen dat het een feit is. Wanneer u overstapt op het leasen van een auto, zal er niet gekeken worden naar uw huidige schadevrije jaren. In die zin raakt u ze inderdaad kwijt. Anderzijds, u kunt altijd bij uw leasemaatschappij een verklaring opvragen. Aan de hand hiervan zal het aantal schadevrije jaren opnieuw worden berekend, wanneer u ervoor kiest een auto te gaan kopen. Zo hoeft u dan niet per definitie opnieuw te beginnen bij het 0-punt.

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.