Waarom private lease goedkoper is dan kopen

Bijgewerkt op: 10 april 2020

Private lease begint echt serieuze vormen aan te nemen. Steeds meer mensen kiezen voor het leasen van een auto voor particulier gebruik. Toch vraagt men zich vaak af hoe het komt dat het leasen van een auto zo voordelig is. En is private lease een aanrader?

Het leasen van een particuliere auto wordt steeds voordeliger. Vaak zie je al aanbiedingen onder de €200 per maand voorbij komen. Dit is inclusief alle onkosten, met uitzondering van brandstof. Hoe is dat mogelijk? Want op die manier verdient een leasemaatschappij toch niets? Veel mensen denken dat private lease gewoon een lening is en dat zo’n aanbieding simpelweg te mooi is om waar te zijn. Toch is het in veel gevallen écht goedkoper dan het kopen van een nieuwe auto. Dit heeft alles te maken met schaalvoordeel. Hoe dat zit? Dat leggen we graag voor je uit.

auto kopen of leasen

Aanschafprijs

Een leasemaatschappij kan een private lease auto goedkoper aanbieden doordat zij op grote schaal inkopen. Dat betekent dat ze schaalvoordeel kunnen krijgen. Een particulier neemt in de meeste gevallen slechts één auto af. Bij een leasemaatschappij kan dit aantal oplopen tot enkele honderden auto’s van hetzelfde merk in dezelfde uitvoering. Een particulier kan niet tegen deze schaalvoordeel op onderhandelen. Daarnaast kun je een leasemaatschappij ook wel vergelijken met een soort bank. Zij kunnen namelijk gebruik maken van gunstigere rentetarieven dan wanneer je zelf een financiering gaat afsluiten om een auto te kopen. Dit alles draagt bij aan lagere kosten in waardevermindering en rente. En dus ook in een lager leasetarief.

Verzekering

Ook bij de verzekering draait alles om schaalvoordeel. Een leasemaatschappij brengt alle honderden auto’s onder bij dezelfde verzekeraar. Dit betekent vaak een gunstigere verzekeringspremie, waar jij als particulier van kunt profiteren. Grotere leasemaatschappijen hebben vaak zelfs een eigen verzekeringstak. Daarnaast dekken ze casco risico (het allrisk gedeelte) zelf af. Dat maakt de kosten aanzienlijk lager, wat je weer terugziet in de maandelijkse leaseprijzen.

Direct leasen

Onderhoud

Leasemaatschappijen hebben vaak afspraken met diverse onderhoudspartijen. Daardoor hebben zij een landelijk dekkend onderhoudsnetwerk. Met deze onderhoudspartijen worden afspraken gemaakt over de tarieven. Wederom gaat het om grote aantallen lease auto’s. Op die manier kunnen hele scherpe tarieven worden afgedwongen. Wanneer je met jouw eigen koopauto bij een garage komt voor onderhoud, zul je aanzienlijk andere tarieven tegenkomen.

Reparatie

Wanneer je plots met je gekochte auto stil komt te staan, weet je nooit vooraf wat je kwijt bent aan reparatie. Dit bedrag kan vaak zelfs enorm hoog oplopen. Een leasemaatschappij weet vooraf altijd wat de kosten voor een reparatie zullen zijn. Door de grote aantallen auto’s die zij onderbrengen, zijn ze in de positie om hier gunstige tarieven voor te vragen en de condities zoveel mogelijk uit te knijpen.

Daarnaast is zakelijk leasen al veel langer populair dan private lease. Door de ervaringen met zakelijke lease is het voor een leasemaatschappij eenvoudig om te berekenen hoeveel kans er op eventuele reparaties en schadeherstel is. Daardoor staan zij nog steviger in hun schoenen als het gaat om onderhandelen.

Motorrijtuigbelasting

Op dit punt zijn leasemaatschappijen ontzettend slim. De meeste grote namen zijn gevestigd in de provincie Noord-Holland. Dat betekent dat zij ook de tarieven rondom motorrijtuigbelasting van de regio Noord-Holland dienen betalen. Er is natuurlijk een reden voor hen om in deze provincie te huisvesten, het is namelijk de goedkoopste provincie als het gaat om motorrijtuigbelasting. Hier profiteer je als leasehouder van. Koop je een eigen auto? Dan kom je niet in aanmerking voor deze tarieven en betaal je gewoon wat er in jouw provincie gevraagd wordt.

Verkoopwaarde

Zodra het leasecontract is afgelopen, dient de auto weer te worden verkocht. Een leasemaatschappij staat hierin sterker dan een particulier. Het is eenvoudig voor hen om de auto door te sturen naar de handel of verkopen hem aan één van hun eigen occasioncentra. Dit gebeurd vaak voor een betere prijs en met veel minder gedoe dan wanneer je zelf je auto zou willen inruilen of verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats.

Occasionlease versus private lease

Veel mensen denken dat het vanzelfsprekend is dat occasionlease goedkoper is dan private lease. Toch is dit in de meeste gevallen niet zo. De tarieven van het leasen van een occasion zijn niet per definitie lager dan die van een nieuwe auto. De tarieven van een occasion worden namelijk bepaald door factoren als waardedaling, reparatie- en onderhoudskosten en de inkoopprijs die betaalt dient te worden voor de auto. Het stukje ‘schaalvoordeel’ valt hier dus vaak al weg. Bij occasions gaat het vaak om kleinere aantallen of zelfs een enkel exemplaar. Daarnaast zijn ook de onderhoudskosten van een oudere auto hoger.

 

Direct leasen

Bron: Kampioen

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.