Veilig onderweg? Met deze 10 tips lukt dat!

Bijgewerkt op: 12 mei 2020

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of u nu uw rijbewijs al jaren hebt, of nog een starter op de weg bent, ook u kan met een auto-ongeluk te maken krijgen. Misschien herkent u het wel, het scheelde een haartje of u was op de ander ingereden. Of de ander misschien wel op u. Dat kan komen door uw onoplettendheid, maar ook door die van een ander. Dit soort angstige momenten zorgen er vaak voor dat u weer bewust achter het stuur gaat zitten. U onderschat het verkeer en het gevaar op de weg niet langer. Maar vaak is dit van korte duur. U wilt toch ook veilig onderweg zijn? Veilig rijden doet u met deze tips.

1. Ga terug naar het begin

Hoe meer kilometers u zich op de weg begeeft, hoe comfortabeler u hier zult voelen. Daarmee neemt ook de kans dusdanig toe dat u zich iets té comfortabel begint te voelen achter het stuur. Daardoor is het logisch dat u de meest simpele handelingen wel eens kunt vergeten uit te voeren. Denk maar eens terug aan uw rijlessen. Ga eens terug naar deze basis en gebruik uw richtingaanwijzers weer als u van rijbaan wisselt, gehoorzaam aan het verkeerslicht en blijf vooral ook goed spiegels kijken en ook over uw schouder. Zo bent u weer veilig onderweg.

2. Laat u niet afleiden en kijk

Om écht te kunnen focussen op het veilig rijden dient u alle mogelijke afleidingen uit de weg te ruimen. Dit betekent dus dat u achter het stuur niet langer even gauw een broodje kunt eten, of nog even gauw een whatsappje kunt lezen. Ook het bijwerken van uw make-up moet nog even op u wachten. Laat uw gedachten over uw werk en afspraken achterweg een focus u volledig op de weg. Hou altijd in gedachten dat u onderweg bent en uw aandacht op de weg dient te houden. Gebruik hiervoor al uw spiegels en weet wat er om u heen gebeurd.

Start met leasen

3. Spiegelen

In de twee bovenstaande tips hebben we al verwezen naar het belang van spiegels kijken. Om dit goed uit te kunnen voeren, dient u de spiegels juist af te stellen. De zijspiegels moeten zo afgesteld zijn, dat deze overlapt met het zicht van de achteruitkijkspiegel. Op die manier hebt u zo min mogelijk dode hoeken en kunt u dus vrijwel alles in uw spiegels zien gebeuren.

4. Ritsen en invoegen

U kent ze wel, de verkeersborden die aangeven dat u na 300 meter moet ritsen. Hoe vaak start u eerder met ritsen dan de aangegeven 300 meter? Deze borden staan er niet voor niets natuurlijk. U dient door te rijden op de linker rijbaan tot het einde en pas te starten met ritsen bij het laatste verkeersbord. Wist u dat de meeste ongelukken ontstaan wanneer bestuurders van auto’s zich al honderden meters voor het einde in de rij proberen te mengen? En waarom eigenlijk? Doorrijden op de linker rijbaan betekent niet dat u a-sociaal bent. U laat juist zien dat u de verkeersregels begrijpt.

5. Vermijd verblinding

Niets is zo vervelend als in het donker in de lichten van uw tegenligger kijken. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen om korte periodes van blindheid in de nacht te voorkomen. Zorg dus ervoor dat u voorkomt veel recht in de lichten van uw tegenliggers te kijken en focus u op de wegmarkeringen. Probeer daarentegen ook te voorkomen dat u niet onnodig met grootlicht rijdt. Zo helpt u een ander ook veilig onderweg.

Start met leasen

6. Houd afstand

Vaak genoeg staan er borden langs de kant van de weg die u waarschuwen om minimaal twee seconden afstand te houden van uw voorganger. Nog verstandiger is om minimaal vier seconden afstand te bewaren. Rijdt uw voorganger wat onvoorspelbaar, of bent u zelf wellicht wat afgeleid, dan is het misschien nog wel verstandiger om nog wat meer afstand te bewaren. Mocht u onverwachts de auto tot stilstand moeten brengen, dan weet u zeker dat u hier voldoende ruimte en tijd voor hebt.

7. Cursus

Een rijcursus is niet alleen voor mensen die al aardig op leeftijd zijn. Ook u kan dat doen! Het maakt niet uit hoe lang u uw rijbewijs hebt, er zijn genoeg geavanceerde rijcursussen die u kunnen helpen om uw rijvaardigheid te verbeteren. Veilig rijden is zo lastig nog niet.

8. Neem veiligheid serieus

Neem eens de tijd om alle ingebouwde veiligheidstechnologieën te controleren. Weet u al hoe u alle technische snufjes dient te gebruiken? Bekijk hun instructies en hun beperkingen. Zo zit u comfortabel achter het stuur en weet u de mogelijkheden van uw auto.

9. Bochtjes draaien

Herinnert u de eerste keer nog dat u op een rotonde reed met meerdere rijstroken? Veel onervaren rijders vinden dit een uitdaging omdat stuurwerk én drukke verkeersomstandigheden hier samenkomen. Zorg er daarom voor dat u, voordat u de rotonde op rijdt, alle handelingen al hebt verricht. Hierdoor hebt u voldoende tijd om u te focussen op de weggebruikers om u heen.

10. Bril nodig?!

Hebt u een bril of lenzen, dan weet u dat u uw ogen regelmatig moet laten testen. Maar ook wanneer u tot op heden geen bril nodig hebt gehad, is het aan te raden om zo nu en dan een bezoekje te brengen aan de opticien. Naarmate u ouder wordt, kunnen uw ogen ook langzamerhand achteruit gaan. Een verminderd zicht kan vervelende gevolgen hebben in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer u geen diepte meer kunt zien.

Hoeveel van de bovenstaande tien tips kunt u al afvinken? Hoe veilig onderweg bent u eigenlijk? Wij proberen u door middel van deze tips weer scherp op de weg te krijgen. Niets is zo belangrijk als veilig rijden. Hebt u nog andere tips die het veilig rijden helpen verbeteren? Laat het ons weten door een e-mail te sturen of een berichtje op onze social media kanalen achter te laten.

Start met leasen

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.