Is auto leasen een lening? Alles wat je wilt weten over het leasen van een auto

Bijgewerkt op: 20 februari 2020

Is auto leasen een lening? Is auto leasen goedkoper dan kopen? Waarom auto leasen in plaats van kopen? Vragen waar veel van onze klanten mee zitten. Klopt het dat kiezen voor private lease betekent dat het niet langer mogelijk is om een hypotheek op te nemen? Krijg je inderdaad een BKR codering wanneer je kiest voor private lease? In dit blogartikel vertellen we je alles over auto leasen, het BKR en waarom auto leasen in plaats van kopen echt een aanrader is, maar ook wat de voordelen en de valkuilen van autolease zijn.

is auto leasen een lening

Is auto leasen een lening?

Je kunt het leasen van een auto met heel veel dingen vergelijken. Maar het langdurig huren van een auto komt het meest overeen met de daadwerkelijke definitie. Het is een overeenkomst tussen een leasemaatschappij en een klant. In dit leasecontract staat dat de leasemaatschappij gedurende een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs een bepaald goed (auto) aan haar klant beschikbaar stelt.

Toch krijg je bij private lease een BKR codering. Dus is auto leasen een lening? Indirect wel. Maar een BKR codering is niet altijd direct negatief. Betaal je jouw maandbedragen altijd precies op tijd? Dan is jouw BKR registratie juist een bewijs van financieel goed gedrag.

Direct private leasen

BKR registratie door private lease

In februari 2016 is er een officieel Keurmerk Private Lease in het leven geroepen. Iedere private lease aanbieder die voldoet aan dit keurmerk laat leasecontracten registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of een ander bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Het bedrag wat geregistreerd staat bij het BKR of een soortgelijk bedrijf is bepaald op basis van de volgende formule:

Maandelijkse leaseprijs x looptijd x 65%

Dit bedrag wordt rond 30 dagen na aflevering van de auto aan het gespecialiseerde bedrijf doorgegeven. Dus op de vraag ‘Wordt private lease geregistreerd bij het BKR?’ kan bevestigend antwoord worden gegeven, mits het leasebedrijf dit in zijn voorwaarden heeft staan. Bij PriveLeaseCenter.nl is dit wel het geval.

Is auto leasen goedkoper dan kopen?

Laten we private lease eens vergelijken met het kopen van een nieuwe auto. In een groot aantal gevallen ben je met private lease aanzienlijk goedkoper uit dan bij het kopen van dezelfde auto. Moet je geld lenen om de auto te kunnen kopen? Dan ben je met private lease al helemaal voordeliger uit! De leasemaatschappijen kopen namelijk met hoge kortingen een groot aantal auto’s in. Je profiteert dus van voordeel door volume. De leasemaatschappij verkoopt jouw auto na afloop van de leaseperiode voor een leuk bedrag.

Het volgende voorbeeld is van de ANWB. Het gaat om de Nissan Micra, berekend in februari 2019. In het voorbeeld wordt een gloednieuwe auto vergeleken met een occasion en met private lease.

is auto leasen goedkoper dan kopen

Dit is een afbeelding van de ANWB.

Waarom auto leasen in plaats van kopen?

Natuurlijk heeft private lease een aantal andere voordelen ten opzichte van het kopen van een auto:

  1. Inzicht in autokosten. Met private lease weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten;
  2. Geen gedoe. Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto, dat wordt allemaal voor jou gedaan;
  3. Geen spaargeld nodig. Het kopen van een auto is vaak een enorme aanslag op je spaarrekening. Het kan zijn dat je hier geen gebruik van wilt maken, of dat je niet voldoende spaargeld hebt;
  4. Vaak goedkoper dan kopen. In het bovenstaande rekenvoorbeeld is al te zien dat het leasen van de Nissan Micra goedkoper uitvalt dan het kopen van een nieuwe Nissan Micra;
  5. Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers vaak moeilijk of zelfs helemaal geen geld lenen. Private lease kan een oplossing zijn. Ouderen zijn namelijk bij private lease wél welkom.

Direct private leasen

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.