Invoering WLTP en wetgeving

Bijgewerkt op: 25 mei 2022

De overgang van NEDC naar WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) is in 2017 gestart. Deze WLTP wetgeving heeft betrekking op het testen van nieuwe auto’s. Doordat de milieueisen steeds strenger worden en de meetmethodes van CO2 uitstoot aangepast zijn, dient er ook een nieuwe methode te komen om auto’s te testen. De invoering WLTP speelt in op deze veranderingen. Maar deze nieuwe testmethode heeft natuurlijk ook zo zijn gevolgen.

Invoering WLTP

Invoering WLTP

Wanneer een nieuwe auto wordt ontworpen en op de markt gebracht wordt, moet deze aan diverse eisen en standaarden voldoen. Om het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de uitstoot van andere vervuilende stoffen van personenauto’s te meten, werd in de jaren ’80 de NEDC ontwikkeld. De NEDC is gebaseerd op theoretische rijomstandigheden en daardoor ook flink achterhaald geraakt. Dé reden om een nieuw testsysteem te ontwikkelen. De WLTP test is bedacht om de NEDC te vervangen. De WLTP test is gebaseerd op realistische rijomstandigheden en sluit beter aan bij de huidige wegprestaties. Sinds 2017 is de invoering WLTP van start gegaan.

Bij de WLTP test wordt van iedere type auto de aandrijflijn (motor- en versnellingsbakcombinatie) getest. De test is verdeeld in vier delen. Iedere deel test op een andere gemiddelde snelheid, variërend van laag, tot zeer snel. In elk deel wordt er getest met een variatie aan rij-fasen, stops, acceleraties en remacties.

Bekijk onze nieuwe auto’s

Overgangsperiode

Vanaf september 2017 is de overgang van NEDC naar WLTP al bezig. Vanaf september 2017 gelden de volgende overgangspunten:

 • Auto’s met een NEDC-typegoedkeuring van vóór september 2017 mogen nog worden verkocht;
 • Nieuwe typen auto’s worden gekeurd met de WLTP test en dienen op die manier goedgekeurd te worden;
 • Tot eind 2018 worden de NEDC-waardes gebruikt voor energielabels in de showroom;
 • In Nederland blijven de autobelastingen tot 1 januari 2019 gebaseerd op NEDC-waardes.

Vanaf september 2018 gaat er weer wat veranderen. Alle nieuwe auto’s moeten nu namelijk hun typegoedkeuring halen via de WLTP test. De NEDC test wordt niet langer uitgevoerd en dit betekent dat er diverse motoriseringen kunnen gaan verdwijnen uit het modellenprogramma van fabrikanten, omdat ze door de nieuwe WLTP normen niet gunstig meer zijn.
Vanaf 1 januari 2019 zullen alle showrooms enkel nog de WLTP waardes worden vermeld. De Nederlandse overheid zal deze waardes gebruiken als grondslag voor de BPM-berekening. Echter geldt voor voorraadauto’s nog een uitzondering. Deze mogen nog één jaar verkocht worden.
Vanaf 2020 worden alle CO2-doelstellingen voor de auto-industrie omgezet naar WLTP-CO2 doelstellingen van vergelijkbare zwaarte.

Gevolgen

Wanneer u voor de keuze van uw zakelijke leaseauto de CO2-uitstoot als criterium gebruikt, zal de WLTP test direct gevolgen hebben voor de keuze. Er zullen minder auto’s zijn die aan dit criterium voldoen waardoor de keuze beperkter wordt. Echter is het momenteel nog niet duidelijk welke automodellen en/of uitvoeringen aan deze eis voldoen. Daarom is het niet mogelijk om hier iets concreets over te vertellen.

Momenteel kunnen er meerdere vragen spelen omtrent het bestellen van nieuwe auto’s. Zo kunt u zich afvragen of het verstandig is om bestellingen naar voren te halen, of dat u uw huidige auto(‘s) beter wat langer door kunt laten rijden. Mocht u van plan zijn om specifieke auto’s te gaan bestellen, om aan te schaffen of te leasen, dan dient u goed na te gaan wat de WLTP wetgeving zal doen voor de prijs. Deze wetgeving kan namelijk gevolgen hebben voor zowel het leasetarief als de fiscale waarde.
Er zijn dealers die van veel modellen en merken een aantal auto’s op voorraad hebben genomen. Deze dealers kunnen nog relatieve zekerheid bieden op de leasetarieven en fiscale waarden.

WLTP wetgeving

Voordelen WLTP auto

Doordat de WLTP een test is gebaseerd op realistische testomstandigheden, waaronder:

 • Realistisch rijgedrag;
 • Hogere gemiddelde en maximum snelheden;
 • Voor brandstofverbruik en CO2-waardes rekening houden met optionele uitrusting van de individuele auto;
 • Groter scala aan rijomstandigheden (stad, buitenwijk, buitenweg, snelweg);
 • Hoger gemiddeld en maximum vermogen;
 • Strengere eisen aan testauto en meetomstandigheden;
 • Langere testafstanden;
 • Meer realistische omgevingstemperaturen, dichterbij het Europees Women Bodybuilding And Fitness Motivation how do steroids work the reaal™ future of muscle growth gemiddelde;
 • Gunstige/ongunstige waardes onder invloed van opties wordt in consumenteninformatie weergeven;
 • Dynamischer en realistischer optrekken en afremmen;
 • Kortere tussenstops.

Bekijk onze nieuwe auto’s

Hoe nu verder?

Momenteel is nog niet geheel duidelijk hoe de implementatie WLTP Nederland verder zal verlopen. In de invoering WLTP zal gestaag verder gaan. Op de website van WLTP vindt u alle informatie over deze nieuwe testmethode. Mocht u vragen hebben over de WLTP test, dan kunt ook contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.