Een aanrijding voorkomen? Deze auto’s zijn het vaakst betrokken bij een ongeval

Bijgewerkt op: 10 april 2020

Dat er wel eens een ongeluk gebeurt op de weg, daar staat niemand van te kijken. Het komt vaak genoeg voor dat de ene auto de ander een tikje geeft. Of iemand wilt toch nog net even snel doorrijden, terwijl de verkeerslichten al wat langer op oranje staan en ondertussen net naar rood springen. Bij een heftiger ongeluk staan we al wat langer stil –  en dat is maar goed ook. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars heeft onderzoek gedaan naar aanrijdingen en ongelukken. Er is gekeken naar de kleur van de betrokken auto en het merk.

aanrijding

Aanrijding veroorzaakt door roze auto’s

Uit het onderzoek van Verbond van Verzekeraars blijkt dat bestuurders van roze auto’s het vaakst een aanrijding met andere auto’s veroorzaken. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars heeft hier onderzoek naar gedaan. Zij hebben gekeken naar de kleuren van auto’s die het vaakst betrokken waren bij een aanrijding, maar ook naar aanrijdingen per automerk. Hieruit blijkt dat Chevrolet-rijders de grootste kans hebben om betrokken te raken bij een aanrijding.

Geen onkosten meer?

Aanrijdingen per kleur

Tijdens het onderzoek is gekeken naar de schadeclaims die verzekeraars van hun klanten ontvangen naar aanleiding van het aanrijden van een andere automobilist. Uit deze cijfers zijn de volgende resultaten naar voren gekomen:

 1. Roze: 2,35%
 2. Bruin: 2,28%
 3. Crème: 2,19%
 4. Zwart: 2,12%
 5. Grijs: 2,00%
 6. Beige: 1,97%
 7. Paars: 1,90%
 8. Wit: 1,88%
 9. Rood: 1,87%
 10. Blauw: 1,85%
 11. Oranje: 1,83%
 12. Geel: 1,77%
 13. Groen: 1,60%

Deze cijfers zijn genomen over het aantal aanrijdingen die in 2018 zijn gebeurd.

roze auto

Aanrijdingen per merk

Uit dezelfde cijfers zijn ook de resultaten per automerk bekend gemaakt:

 1. Chevrolet: 2,52%
 2. Suzuki: 2,39%
 3. Mercedes-Benz: 2,26%
 4. Mitsubishi: 2,24%
 5. Toyota: 2,23%
 6. Audi: 2,13%
 7. Honda: 2,10%
 8. Kia: 2,07%
 9. Citroën: 2,05%
 10. Seat: 2,02%
 11. Peugeot: 1,96%
 12. BMW: 1,94%
 13. Volkswagen: 1,93%
 14. Ford: 1,93%
 15. Mazda: 1,90%
 16. Nissan: 1,90%
 17. Opel: 1,89%
 18. Fiat: 1,89%
 19. Renault: 1,85%
 20. Volvo: 1,84%
 21. Alfa Romeo: 1,83%
 22. Hyundai: 1,80%
 23. Skoda: 1,70%
 24. Mini: 1,56%

Geen onkosten meer?

Verklaring cijfers

Als je deze cijfers zo op een rijtje ziet staan, krijg je al gauw de indruk dat je dan maar beter geen roze auto meer moet rijden. Of je krijgt je vraagtekens bij het onderzoek omdat je amper roze auto’s op de weg ziet rijden. Begrijpelijk. De cijfers vragen om een korte toelichting.

De cijfers zijn omgerekend naar verhoudingen. Stel, je zet 1000 auto’s in dezelfde kleur op een rij, dan zou, in het geval van de roze auto, 23 en een halve auto betrokken zijn bij een ongeluk. In het geval van een grijze auto gaat het om 20 auto’s in dit voorbeeld.

Inzicht in risico’s

De cijfers van het aantal aanrijdingen per kleur en per automerk zijn gepubliceerd om de Nederlandse automobilist bewust te maken van de risico’s van het autorijden. Dit betekent niet direct dat een ieder in een roze auto of in een Chevrolet gevaarlijke weggebruikers zijn. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars wil met deze cijfers de mens stimuleren, prikkelen en helpen om vaker in de spiegels te kijken. Ook zelfreflectie wordt gestimuleerd. Want hoe groot is jouw risico eigenlijk op de weg?

Premieverhoging

Een logische vraag is dan: ‘Betaalt de eigenaar van een roze auto dan ook een hogere premie bij de verzekeraar?’ Hier kan het Verbond van Verzekeraars geen concreet antwoord op geven. Het is namelijk aan de verzekeraars zelf om hun eigen premies te bepalen. Het kan natuurlijk zijn dat een verzekeraar zijn eigen statistieken gaat bekijken of er inderdaad aanzienlijke verschillen zijn kleur en aanrijdingen. Aan de hand daarvan kan de verzekeraar bepalen om een premie te verhogen. Maar of die kans reëel is?

Private lease en ongelukken

Wanneer je een eigen auto hebt gekocht, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten die komen kijken bij een ongeluk of aanrijding. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze te declareren bij de verzekering, maar dat gaat nooit zonder dat je schadevrije jaren kwijtraakt. Bij private lease is dit anders. Doordat onkosten al in het maandbedrag zijn inbegrepen, hoef je deze niet zelf te betalen. Vaak zit er wél een eigen risico bij jouw private lease contract. Dat betekent dat je de kosten voor reparatie tot een bepaald bedrag wel zelf dient te betalen. Vaak ligt dit bedrag op €250. Alle kosten die daarboven komen, vallen wel binnen de verzekering en hoef je dus niet te betalen. Ook is het mogelijk om het eigen risico te verlagen of ‘af te kopen’ door een extra optie in je private lease contract te nemen. In dat geval betaal je maandelijks een extra bedrag om de eigen risico te verkopen of te verlagen.

Geen onkosten meer?

Bekijk ons aanbod

Stel eenvoudig online uw private lease auto samen.

Al meer dan 215 klanten beoordelen ons met een 9,2

Inmiddels hebben wij al een groot aantal particulieren geholpen bij hun zoektocht naar de perfecte prive leaseauto. Hierdoor hebben wij een aantal reviews kunnen verzamelen. Benieuwd wat onze klanten over ons te zeggen hebben? Bekijk onze reviews via KlantenVertellen voor PriveLeaseCenter en lees hoe klanten ons ervaren. Your drive is our passion.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Service bij PriveLeaseCenter

PriveLeaseCenter is een dienstverlenende organisatie die functioneert als intermediair tussen leasemaatschappijen en u als particulier. Door onze kennis van de markt weten wij altijd de beste privelease oplossing te vinden. Door onze kennis, persoonlijkheid, enthousiasme en onze drive helpen wij onze klanten om de optimale mobiliteitskeuze te maken. Wilt u meer informatie over privelease of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 053 – 20 30 150.

Voordelige private lease? PriveLeaseCenter, uw persoonlijke private leasevergelijker.

Helder en transparant

PriveLeaseCenter heeft voor u de meest scherpe actieaanbiedingen en daarmee profiteert u van extra korting op onze reeds zeer scherpe private lease tarieven. Staat uw auto niet tussen de actie auto’s, dan kijkt u gewoon in ons totale aanbod. Tevens breiden wij ons assortiment steeds verder uit. Op zoek naar een bepaald model? Houd dan onze website regelmatig in de gaten!

Private lease aanbod van merken

Het lease aanbod van merken en modellen voor privelease wordt steeds verder uitgebreid en een groot aantal van onze private lease modellen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Tevens kunt u kiezen uit verschillende looptijden en kilometrages en kunt u op onze website ook meteen het leasetarief zien. Vervolgens kunt u eenvoudig de offerte in uw mail aanvragen of meteen vrijblijvend de bestelling plaatsen.

Private lease via ons

Via onze site kunt u eenvoudig zoeken in het aanbod van private lease, de auto samenstellen en vervolgens van uw favoriete auto een private lease offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over onze private lease aanbiedingen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op. De mobiliteitsadviseurs van PriveLeaseCenter staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de verschillende private lease mogelijkheden.