Dat er wel eens een ongeluk gebeurt op de weg, daar staat niemand van te kijken. Het komt vaak genoeg voor dat de ene auto de ander een tikje geeft. Of iemand wilt toch nog net even snel doorrijden, terwijl de verkeerslichten al wat langer op oranje staan en ondertussen net naar rood springen. Bij een heftiger ongeluk staan we al wat langer stil – en dat is maar goed ook. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars heeft onderzoek gedaan naar aanrijdingen en ongelukken. Er is gekeken naar de kleur van de betrokken auto en het merk.
Aanrijding veroorzaakt door roze auto’s
Uit het onderzoek van Verbond van Verzekeraars blijkt dat bestuurders van roze auto’s het vaakst een aanrijding met andere auto’s veroorzaken. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars heeft hier onderzoek naar gedaan. Zij hebben gekeken naar de kleuren van auto’s die het vaakst betrokken waren bij een aanrijding, maar ook naar aanrijdingen per automerk. Hieruit blijkt dat Chevrolet-rijders de grootste kans hebben om betrokken te raken bij een aanrijding.
Aanrijdingen per kleur
Tijdens het onderzoek is gekeken naar de schadeclaims die verzekeraars van hun klanten ontvangen naar aanleiding van het aanrijden van een andere automobilist. Uit deze cijfers zijn de volgende resultaten naar voren gekomen:
- Roze: 2,35%
- Bruin: 2,28%
- Crème: 2,19%
- Zwart: 2,12%
- Grijs: 2,00%
- Beige: 1,97%
- Paars: 1,90%
- Wit: 1,88%
- Rood: 1,87%
- Blauw: 1,85%
- Oranje: 1,83%
- Geel: 1,77%
- Groen: 1,60%
Deze cijfers zijn genomen over het aantal aanrijdingen die in 2018 zijn gebeurd.
Aanrijdingen per merk
Uit dezelfde cijfers zijn ook de resultaten per automerk bekend gemaakt:
- Chevrolet: 2,52%
- Suzuki: 2,39%
- Mercedes-Benz: 2,26%
- Mitsubishi: 2,24%
- Toyota: 2,23%
- Audi: 2,13%
- Honda: 2,10%
- Kia: 2,07%
- Citroën: 2,05%
- Seat: 2,02%
- Peugeot: 1,96%
- BMW: 1,94%
- Volkswagen: 1,93%
- Ford: 1,93%
- Mazda: 1,90%
- Nissan: 1,90%
- Opel: 1,89%
- Fiat: 1,89%
- Renault: 1,85%
- Volvo: 1,84%
- Alfa Romeo: 1,83%
- Hyundai: 1,80%
- Skoda: 1,70%
- Mini: 1,56%
Verklaring cijfers
Als je deze cijfers zo op een rijtje ziet staan, krijg je al gauw de indruk dat je dan maar beter geen roze auto meer moet rijden. Of je krijgt je vraagtekens bij het onderzoek omdat je amper roze auto’s op de weg ziet rijden. Begrijpelijk. De cijfers vragen om een korte toelichting.
De cijfers zijn omgerekend naar verhoudingen. Stel, je zet 1000 auto’s in dezelfde kleur op een rij, dan zou, in het geval van de roze auto, 23 en een halve auto betrokken zijn bij een ongeluk. In het geval van een grijze auto gaat het om 20 auto’s in dit voorbeeld.
Inzicht in risico’s
De cijfers van het aantal aanrijdingen per kleur en per automerk zijn gepubliceerd om de Nederlandse automobilist bewust te maken van de risico’s van het autorijden. Dit betekent niet direct dat een ieder in een roze auto of in een Chevrolet gevaarlijke weggebruikers zijn. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars wil met deze cijfers de mens stimuleren, prikkelen en helpen om vaker in de spiegels te kijken. Ook zelfreflectie wordt gestimuleerd. Want hoe groot is jouw risico eigenlijk op de weg?
Premieverhoging
Een logische vraag is dan: ‘Betaalt de eigenaar van een roze auto dan ook een hogere premie bij de verzekeraar?’ Hier kan het Verbond van Verzekeraars geen concreet antwoord op geven. Het is namelijk aan de verzekeraars zelf om hun eigen premies te bepalen. Het kan natuurlijk zijn dat een verzekeraar zijn eigen statistieken gaat bekijken of er inderdaad aanzienlijke verschillen zijn kleur en aanrijdingen. Aan de hand daarvan kan de verzekeraar bepalen om een premie te verhogen. Maar of die kans reëel is?
Private lease en ongelukken
Wanneer je een eigen auto hebt gekocht, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten die komen kijken bij een ongeluk of aanrijding. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze te declareren bij de verzekering, maar dat gaat nooit zonder dat je schadevrije jaren kwijtraakt. Bij private lease is dit anders. Doordat onkosten al in het maandbedrag zijn inbegrepen, hoef je deze niet zelf te betalen. Vaak zit er wél een eigen risico bij jouw private lease contract. Dat betekent dat je de kosten voor reparatie tot een bepaald bedrag wel zelf dient te betalen. Vaak ligt dit bedrag op €250. Alle kosten die daarboven komen, vallen wel binnen de verzekering en hoef je dus niet te betalen. Ook is het mogelijk om het eigen risico te verlagen of ‘af te kopen’ door een extra optie in je private lease contract te nemen. In dat geval betaal je maandelijks een extra bedrag om de eigen risico te verkopen of te verlagen.